Skötselråd för lägenheten

Här finns instruktioner för hur du enkelt kan åtgärda stopp i avlopp och elavbrott i lägenheten. Läs också våra tips och råd om hur du t ex frostar av frysen och smörjer ditt lås på lägenhetsdörren.

Många och långa duschar innebär stor påfrestning på badrummet. För att hålla badrummet fräscht behöver se till att det får torka ur. Om det bildas mörka fläckar på kakelfogarna är det viktigt att du städar bort dessa innan de sätter sig djupare eller breder ut sig.

Dagens duschvanor i kombination med kondens från tvättmaskin och torktumlare kan orsaka problem i badrummet. Konstant vattenånga och våta väggar kan göra att det bildas mörka fläckar på kakelfogarna i badrummet. På sikt kan detta bli riktigt ofräscht.

Så här gör du för att undvika problem:

  • Vädra ut fukten: Regel nummer ett är att se till att fukten i badrummet vädras ut. Låt badrumsdörren vara öppen efter duschen eller när du tvättat. Då strömmar luft lättare genom badrummet och ut genom badrumsventilen. Skrapa ned vatten från badrumsväggarna efter duschen. Låt duschdraperiet hänga fritt från väggen och gärna lite utdraget så att det torkar snabbare.
  • Korta duschtiden: Det är många och långa duschar i varmt vatten som orsakar problemen. Så du underlättar både för ditt badrum och klimatet om du drar ned på duschtiden. Stäng gärna av vattnet under tiden du tvättar håret.
  • Städa ofta: Är ditt badrum grådaskigt och trist? Anledningen till att lister, fogar, tvättställ och annat kan drabbas av fläckar, kalkbeläggningar och mögel är att det hela tiden används vatten i badrummet. Med tiden blir fläckarna svårare att få bort. Därför ska du se till att städa ofta och kontrollera så att det inte börjar dyka upp mörka fläckar.

Städtips för badrummet

  • Att fogarna får svarta fläckar är ett vanligt förekommande problem. Det som hänt är att det har bildats en beläggning av mögel. Städa ordentligt. Ett husmorstips är att använda blanda bikarbonat och vatten till en pasta som du lägger på fogarna. Låt verka i 15 min och borsta sedan med en liten borste, t ex uttjänt tandborste. På kaklet kan du använda ättika i vattnet.
  • Om duschkabinen är full av beläggningar kan du använda en sprayflaska, med t ex ättika och vatten. Spruta lösningen över hela ytan och gnugga sedan med en blöt svamp.
  • Om toalettstolen är missfärgad kan du använda samma ättikslösning. Om inte det fungerar kan du prova med citronsyra. Det brukar fungera även mot de tuffaste av fläckar och beläggningar.

Se till att frosta av frysen med jämna mellanrum. Dina matvaror håller mycket bättre och frysen drar mindre ström, vilket är bra för miljön.

  • Frosta gärna av frysen en kall vinterdag då du kan förvara matvarorna utomhus under tiden. Är det varmt ute kan du istället stoppa maten i sopsäckar och vira ett tjockt täcke runt som håller kvar kylan.
  • När du plockat ut matvarorna börjar du med att stänga av frysen och ställ upp frysdörren. Låt nedersta lådan sitta kvar för att samla upp smältvattnet som droppar ner.
  • Lägg tidningar och en handduk på golvet framför, och ställ en långpanna kan i kant med frysen ovanpå handduken för att samla upp vattnet. 
    Det finns också särskilda avfrostningspåsar att köpa som du kan lägga in i frysen. Den samlar upp till fem liter vatten.
  • Om det är mycket is i frysen kan du ställa i in en kastrull med varmt vatten på en av hyllorna för att skynda på issmältningen. Byt ut vattnet när det har svalnat. Låt isen smälta och ramla loss. Hacka inte bort isen med något vasst föremål, då kan frysgallret och väggarna bli skadade.
  • När isen har smält är det dags att rengöra frysen. Glöm inte att torka bort smuts från gummilisterna. Diska lådorna och de löstagbara hyllorna.
  • Se till att frysen är helt torr innan du slår på den igen. När den har nått rätt temperatur är det dags att ställa tillbaka matvarorna.
  • Säkerhetsdörrar ger inbrottsskydd och också bättre brandskydd. Dessutom isolerar dörrarna mot ljud och lukt från trapphuset. I många fall kan också premien i hemförsäkringen sänkas. Einar Mattsson erbjuder säkerhetsdörrar som tillval i de flesta av våra fastigheter. Kontakta oss för mer information.
  • Om det går trögt att vrida om nyckeln i din ytterdörr kan det vara dags att smörja cylinderlåset. Det kan du göra själv med låsspray eller låsolja som innehåller grafit (använd inte matolja eller dylikt). Låsspray eller låsolja går att köpa på de flesta bensinstationer eller hos närmaste låssmed. 

Gör så här för att smörja låset

  • Tryck in pipen till sprayburken eller flaskan med låsolja i nyckellåset. Cylindern är några centimeter djup och hela låskolven ska smörjas.
  • Smörj också regeln det vill säga den delen av dörrlåset som fälls ut och åker in i dörrkarmen, så undviker du att dörren går trögt för att låsa och öppna dörren.

Tillhållarlåset där den långa nyckeln passar– det så kallade polislåset – behöver normalt inte smörjas.

Om elen inte fungerar i delar eller i hela lägenheten kan en säkring eller jordfelsbrytaren slagit ifrån. Kontrollera säkringarna i proppskåpet.

I lägenheterna finns olika sorters köksfläktar. Så här ser du till att de fungerar på rätt sätt: 

  • Ventil på väggen. Torka regelbundet av med fuktig trasa.
  • Fläktkåpan (volymkåpa med forceringsspjäll). Torka regelbundet av med fuktig trasa. Fettfiltret under kåpan rengör du i vatten och diskmedel.
  • Kolfilterfläkten använder aktivt kol för att filtrera luften. Kolfiltret i har en begränsad livslängd eftersom det aktiva kolet i filtret med tiden blir mättat. Då behöver det bytas ut. Om du lagar mycket mat behöver du byta filter minst en gång per år. Kanske behöver du byta oftare. Se tillverkarens rekommendationer. Kolfilter ingår inte i hyran. Fettfiltret under kåpan rengör du i vatten och diskmedel.
  • Fettfiltret är det stora filter som ofta är synligt under din köksfläkt. Rengör därför fettfiltret en gång i månaden för att luften i din lägenhet ska vara fräsch. För att rengöra fettfiltret behöver du ta loss filtret som sitter bakom ett galler på undersidan av spiskåpan. Lägg gallret på diskbänken med baksidan upp. Filtret hålls fast av en hållare, som du tar bort. Ta försiktigt loss filtret och gör rent det för hand med varmt vatten och diskmedel som har bra förmåga att lösa fett. Gallret diskas för hand, inte i maskin. Krama sedan ur filtret och sätt tillbaka det i hållaren på samma sätt som du tog loss det. Sätt sedan tillbaka gallret under fläkten.

Om det är stopp i din diskho kan du oftast lösa problemet med hjälp av en vanlig vaskrensare av gummi. Den kan du köpa i en välsorterad mataffär eller på ett byggvaruhus. 

  • Sätt i diskproppen i den ena hon och fyll på med lite vatten. Tejpa för avrinningshålet om det finns ett sådant.
  • Sätt vaskrensaren i den andra diskhon och fyll på med lite vatten. Tejpa för eventuellt avrinningshål.
  • Dra upp och tryck ner vaskrensarens skaft upprepande gånger. Det uppstår då en luftrörelse i rören och vattenlåset och oftast lossnar det som har fastnat.
  • Avsluta med att spola rejält med vatten i båda hoarna.
  • Undvik att skruva isär rör och vattenlås under diskhon. Det är inte helt lätt att montera ihop rören igen på rätt sätt och då kan det förorsaka en läcka.

Om du fått stopp i golvbrunnen så att vattnet inte rinner undan i dusch och badkar eller har en dålig lukt i badrummet så är det troligen dags att rensa golvbrunnen. Se till att trycka ner vattenlåset ordentligt när du sätter tillbaka det. Om du behöver hjälp, gör du en felanmälan.

Om det rinner vatten ur kylskåpet kan det bero på att avrinningshålet i kylskåpets botten är tilltäppt.Städa kylskåpet med jämna mellanrum.

  • Ta ur och rengör hyllorna
  • Torka ur kylskåpet med våt trasa
  • Rengör det lilla hålet i kylskåpets botten där kondensvattnet ska rinna ut. Det går bra att använda en tops
  • Tänk på att sätta tillbaka hyllorna med den förhöjda bakkanten uppåt och inåt mot kylskåpsväggen. Det ska alltid finnas ett litet mellanrum mellan kylskåpsväggen och hyllan.
  • När du ställer tillbaka matvarorna tänk på att de inte ska luta mot bakre kylskåpsväggen där kylplattan sitter.

Skötsel och städning av trägolv

Sandkorn och liknande repar och skadar golven. Stoppa därför smutsen redan vid entrén genom att ha en avtorkningsmatta innanför ytterdörren.

Gör till daglig rutin att avlägsna synlig smuts såsom smulor, sandkorn och dylikt. Dammsugning med fast borstmunstycke avlägsnar de flesta torra partiklar. Fukttorkning med en hårt urvriden microfiberduk (mopp) utföres vid behov. I vattnet kan tillsättas några droppar milt syntetiskt rengöringsmedel, typ handdiskmedel utan ammoniak

 

Skötsel och städning av linoleumgolv

Sandkorn och liknande repar och skadar golven. Stoppa därför smutsen redan vid entrén genom att ha en avtorkningsmatta innanför ytterdörren.

Tunga möbler samt spis och kylskåp ska flyttas med stor försiktighet eftersom de annars kan skada linoleumgolvet.  

Använd i första hand torra rengöringsmetoder (dammsugning, sopning, moppning). Gör till daglig rutin att avlägsna synlig smuts. Vid eventuell fukttorkning används vatten tillsatt med ett neutralt rengöringsmedel (pH 6–8, typ handdiskmedel). Använd inte hett vatten, starkt alkaliska rengöringsmedel eller starka lösningsmedel.

  • Det är inte tillåtet att göra hål i väggarna då du förstör tätskiktet. Tätskiktet är det lager i väggarna som förhindrar att fukt och vatten sprider sig vidare till andra utrymmen i huset.
  • Om du har ett lysrör i ditt badrumsskåp som tar lång tid att tända eller börjat blinka ansvarar du som boende för att byta detta. 
  • För att undvika stopp i toaletten får du aldrig spola ner tidningspapper, blöjor, bomullspinnar, tamponger eller bindor i toalettstolen.


Skötsel och städning av trägolv

Sandkorn och liknande repar och skadar golven. Stoppa därför smutsen redan vid entrén genom att ha en avtorkningsmatta innanför ytterdörren.

Gör till daglig rutin att avlägsna synlig smuts såsom smulor, sandkorn och dylikt. Dammsugning med fast borstmunstycke avlägsnar de flesta torra partiklar.

Fukttorkning med en hårt urvriden microfiberduk (mopp) görs vid behov. I vattnet kan tillsättas några droppar milt syntetiskt rengöringsmedel, typ handdiskmedel utan ammoniak.

OBS Använd aldrig mycket vatten på golvet - trasan ska vara hårt urvriden. 

Skötsel och städning av linoleumgolv

Sandkorn och liknande repar och skadar golven. Stoppa därför smutsen redan vid entrén genom att ha en avtorkningsmatta innanför ytterdörren.

Tunga möbler samt spis och kylskåp ska flyttas med stor försiktighet eftersom de annars kan skada linoleumgolvet.  

Använd i första hand torra rengöringsmetoder (dammsugning, sopning, moppning). Gör till daglig rutin att avlägsna synlig smuts.

Vid eventuell fukttorkning används vatten tillsatt med ett neutralt rengöringsmedel (pH 6–8, typ handdiskmedel). Använd inte hett vatten, starkt alkaliska rengöringsmedel eller starka lösningsmedel. 

OBS Använd aldrig mycket vatten på golvet - trasan ska vara hårt urvriden.

Om du har stopp i handfatet eller om vattnet rinner undan sakta så beror det troligen på att smuts fastnat i vattenlåset. Det är lätt att åtgärda genom att rensa bort smuts i vattenlåset. Om du behöver hjälp, gör du en felanmälan.

  • Torka bort fettfläckar och matspill från spisen så fort som möjligt så att det inte bränner fast. Kom ihåg att städa bakom spisen ibland också.
  • Ställ aldrig en kastrull med kallt vatten på en het platta då det kan leda till att plattan spricker. Du blir skyldig att betala om någon av dina spisplattor spricker.
  • Använd kastruller och pannor som har samma storlek som spisplattorna för att spara energi.

Under vår och höst blir temperaturvariationerna ibland stora. Det kan vara svårt för stora hus att hänga med i svängningarna. 
Hos oss ska du ha runt 20 grader i din lägenhet.

 

 

Renovera lägenheten

Visst underhåll ingår i hyran. Du kan också måla och tapetsera själv, men tänk på att det ska vara fackmannamässigt utfört.

Läs mer om vad som gäller.

Fråga oss