Uthyrningspolicy

Vi är måna om att våra hyresgäster trivs med sitt boende och känner sig respekterade och trygga hos oss. När vi förmedlar våra lägenheter gör vi därför en samlad bedömning utifrån din köpoäng, ekonomi och referenser.

Köpoäng spelar roll

Dina köpoäng påverkar dina chanser att få en lägenhet, ju länge kötid du har desto mer ökar dina chanser. Får du en lägenhet via Einar Mattssons eller via Bostadsförmedlingens kö, så kommer din kötid att nollställas.

Om du redan är hyresgäst hos Einar Mattsson har du en intern kötid som börjar att gälla från ditt inflyttningsdatum. För att kunna söka lägenheter inom Einar Mattssons egna bestånd måste du ha bott i din nuvarande lägenhet i tre (3) år.

När du flyttar ifrån Einar Mattssons bestånd så nollställs dina köpoäng.

God ekonomi för hyra och uppehälle

Vi förväntar oss att du har inkomst av arbete, pension, a-kassa eller studiemedel så att det räcker för både hyra och uppehälle för ditt hushåll. Einar Mattssons inkomstkrav baserar sig på Konsumentverkets årligen beräknade hushållskostnader (konsumentverket.se). Det är samma hushållskostnader som bankerna utgår ifrån i sin kreditgivning.

Inkomsten ska komma från Sverige. Innan vi tecknar kontrakt med dig gör vi alltid en kreditupplysning. Vi accepterar inte betalningsanmärkningar eller oreglerade skulder.

För 2024 ska följande belopp återstå per månad (netto) efter att hyran för lägenheten är betald:  

 • 9 700 kronor för en ensamstående vuxen
 • 16 100 kronor vid sammanräkning med medboende
 • 2 900 kronor per barn 

Det betyder att huvudsökande behöver kunna betala hyra, ha 9 700 kronor över och eventuella tillägg för barn om du ska klara inkomstvillkoret ensam.

Du är en god granne

Vi förväntar oss att du har goda referenser från tidigare hyresvärd. Om du har bor hos Einar Mattsson kontrollerar vi så att du inte har några störningsanmärkningar eller anmärkningar gällande dina hyresinbetalningar.

Rimligt antal boende per lägenhet

Vi som hyresvärden har regler för att motverka trångboddhet. Det betyder att antal boende i lägenheten ska vara rimligt i förhållande till storleken på lägenheten.

Ingen förtur

Vi har inget förturssystem för trångboddhet, separationer, sjukdom eller liknande.

Viktigt att veta om köpoäng, konto och visningar

 • För att behålla din plats måste du logga in och uppdatera din intresseanmälan minst en gång per år. Det är ditt ansvar som sökande att hålla koll på när det är dags att logga in. Skulle du glömma att logga in på Mina sidor under 12 månader förlorar du automatiskt dina köpoäng. Vi återställer inte förlorade köpoäng eller konton.
 • Ditt konto på Mina sidor och dina köpoäng är personliga och kan inte överlåtas på någon annan.
 • Du får anmäla intresse för högst fem (5) lägenheter samtidigt.
 • Om du blir erbjuden en visning måste du närvara på visningen. Kommer du inte på visningen räknas det som ett ”nej tack”.
 • Efter en besökt visning måste du tacka ja eller nej till lägenheten inom 1 dag, så att vi vet om du är fortsatt intresserad
 • Om du svarat nej, eller inte svarat alls, på fem (5) kallelser till visning under ett kalenderår blir du spärrad. Det betyder att du under 12 månader från spärrdatum inte kan söka lägenheter hos oss.
 • För att kunna skriva på hyreskontraktet måste du säga upp ditt eventuella förstahandskontrakt. Det uppsagda kontraktet ska du visa upp för oss. Om du äger en bostad måste du sälja den.
 • Dina köpoäng nollställs när du skriver på ett förstahandskontrakt hos oss.

För dig som redan bor hos Einar Mattsson

Om du bor hos Einar Mattsson och söker en annan bostad hos oss gäller följande:

 • Du som har ett förstahandskontrakt hos Einar Mattsson har möjlighet att söka lägenheter i vår interna kö. Då ska du ha bott i nuvarande lägenhet i minst tre (3) år.
 • Innan du skriver på kontrakt för den nya lägenheten måste du göra följande innan vi kan teckna ett nytt hyresavtal:
  - Din nuvarande lägenhet ska besiktigas. Boka besiktning via Mina Sidor.
  - Åtgärda eventuella besiktningsanmärkningar eller reglera kostnader som uppstått med besiktningen
  - Säga upp din befintliga lägenhet så den kan lämnas för uthyrning till en ny hyresgäst.
 • Tiden efter du sagt upp din befintliga lägenhet kan vi vilja visa upp den för andra sökanden trots att du bor kvar.
 • Hyreslagens regler om uppsägningstid tre (3) månader gäller för den lägenhet du lämnar.
 • Vi debiterar dubbel hyra maximalt under två (2) månader.
 • Dina köpoäng nollställs när du skriver på nytt förhandskontrakt.
 • Säger hyresvärden upp ditt avtal kan du bli spärrad från att söka nya lägenheter och andra objekt i Einar Mattssons kö.
 • Övriga ovan punkter på uthyrningspolicyn avseende ekonomi med mera gäller även för sökande i Einar Mattssons interna kö.
Fråga oss