Nyheter / 2018 / Nicoles studentliv mäts av sensorer i levande forskningsmiljö
2018-11-27

Nicoles studentliv mäts av sensorer i levande forskningsmiljö

Nicole Heinemann, 25-årig student från Tyskland, är en av fyra studenter som bor i en av forskningsbäddarna på KTH Live-In Lab. Nicole är inredningsarkitekt och hennes rum är vackert inrett. Det syns också att hon gillar utmaningen med compact living i de 19 kvadratmeter stora studentlägenheterna.

Nicole läser sin Master i arkitektonisk belysningsdesign och har ett spännande forskningsprojekt igång på en skola i Bollnäs. Hon ska ta reda på hur skolors belysning påverkar eleverna. De gör det genom att reglera ljuset för eleverna i tid och styrka.

– Det är otroligt spännande att kunna testa och bidra till olika förbättringar i en levande forskningsmiljö som denna, berättar Nicole.

Att bo här kommer att gynna henne i yrkeskarriären som inredningsarkitekt då testandet bidrar till att förstå användaren bättre.

Allt studenterna gör mäts av sensorer. Ibland är datan sammankopplad till flera IoT-system*. Till exempel känner luftmätningssensorerna i rummen av alkoholen i utandningsluften när de boende kommer hem efter att ha druckit öl på studentpuben.

– Jag är lyckligt lottad att vara en av de utvalda. Tillsammans med de tre andra har jag fått en unik möjlighet att bo i en forskningsmiljö som KTH Live-In Lab. Det är extra roligt då vi alla är intresserade av forskning, avslutar Nicole.

Forskningsbäddarna utvecklas ständigt. De egna köken studenterna har idag kommer om ett par år att ersättas med ett gemensamt kök och ett allrum för att bedriva forskning i den miljön. Då med nya KTH-studenter som Nicole. KTH Live-In Lab har fått möjligheten till en snabbjusterbar detaljplan och tio bygglovsbefriade år, vilket underlättar för forskningen.

KTH Live-In Lab är nominerat till Bopriset och husen har erhållit flera priser och även internationell uppmärksamhet

IoT-system* betyder enligt Internetstiftelsen i Sverige,IIS,detta


Fakta KTH LIve-In Lab
KTH Live-In Lab är en plattform för accelererad innovation för samhällsbyggnadssektorn. Att testa och få fram nya konkurrenskraftiga hållbara produkter och tjänster är målet med forskningen. Ett ytterligare syfte är att öka samverkan mellan akademi och näringsliv.

Einar Mattsson är huvudfinansiär av KTH Live-in Lab och har projekterat, byggt och äger fastigheten där KTH Live-In Lab inryms.

Läs mer på KTH Live-In Lab, följ forskningen och de boende på Instagram, @kthliveinlab och på webbplatsen kan du prenumerera på nyhetsbrevet för att följa forskningen.

Fråga oss