Nyheter / 2019 / Fredagsporträttet med Ristjan Ränk: "Det är viktigt att i alla lägen leva som man lär"
2019-11-08

Fredagsporträttet med Ristjan Ränk: "Det är viktigt att i alla lägen leva som man lär"

Ristjan Ränk, har sitt påbrå från Tartu, Estland, och är sedan 1966 gift med Marianne Ränk, dotter till Einar Mattsson. Ristjan är far till dagens tre ägare av familjeföretaget och lever idag en aktiv pensionärstillvaro tillsammans med Marianne, familjen och vänner.

Hur och när träffade du Marianne?
– Marianne och jag träffades för första gången på ”Kåren” på Holländargatan här i Stockholm hösten 1961. Det var en fest med underhållning av bland andra Lill Lindfors och Anders Linder, den tidens stigande stjärnor. Jag bjöd upp Marianne, som var där tillsammans med sin bästa väninna. När festen var slut, fick jag skjuts på hemvägen med väninnorna. Marianne hade bil, och alla tre bodde åt samma håll. Vad jag fick med mig från den kvällen var telefonnumret 37 16 83, och på den vägen är det.

Vilken relation hade du och Einar?
– Vi hade under alla år en nära relation eftersom vi umgicks både i arbetet och på fritiden. Vi pratade aldrig jobb på fritiden. Einar var omtänksam och familjär.

Berätta om din yrkeskarriär, hur såg den ut? När tog Einar med dig i bolaget?
– Efter min examen på Väg- och Vattenbyggnadslinjen på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, 1964 så arbetade jag som konstruktör på ett konsultföretag fram till våren 1966. Då började jag hos Einar, och arbetade inom familjekretsen fram till pensionen 2010. 1985 överlät Einar det operativa bolaget Einar Mattsson Byggnads AB till mig, Marianne och Mariannes kusin Lennart Ericson, som vi drev tillsammans. 2002 löstes Lennart ut och Einar Mattsson Byggnads AB inlemmades i den koncernstruktur som bildades för den fortsatta verksamheten. Jag blev ledamot i styrelsen för det nya koncernenbolaget Einar Mattsson AB, och lämnade den vid bolagsstämman 2016.

Vad arbetade du med på Einar Mattsson Byggnads AB?
– Med nästan allt. Jag började som konstruktör och fick räkna på grundläggningar, sponter, betongkonstruktioner, stålbalkar med mera. Så småningom följde projekteringsledning, projektledning, arbetschefskap och slutligen anskaffning av nya objekt för företaget att ta sig an. Utöver detta fick jag representera företaget i olika branschorganisationer.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit i yrkessammanhang?
– Det är nog tillkomsten av fastigheten på Oxtorgsgatan. Det var ett bygge som var krångligt i alla avseenden, som blev ett fint bostadshus mitt i huvudstadens stadskärna mittemot Konserthuset.

Vilken är den vackraste byggnaden i världen?
– Jag har sett många vackra hus i såväl Sverige, som ute i vida världen. Jag fick en ny favorit här i veckan, och det är Kiruna Kyrka. Förutom ett djärvt och vackert yttre, så visade det sig att det invändigt finns en spännande timmerbyggnadskonst, som man inte behöver vara en konstruktör för att betagas och imponeras av.

Ni är en uppskattad familj av så många. Hur får man en familj att fungera så väl?
– Om det nu är så. Det är mycket svårt att säga utan att spekulera. Jag tror att det är bra att leva och växa upp flera generationer tillsammans.

Hur får man ägarfamiljens värderingar att genomsyra ett helt företag?
– Det är en komplex fråga. Det är viktigt att i alla lägen leva som man lär.

Du och Marianne har inte fått välja roller, då Marianne varit Einars enda dotter. Hur är det att i företagssammanhang åtminstone enligt andra ”ha stått i skuggan” av sin fru?
– Vi har alltid haft skilda roller och verksamhetsfält i företaget. Det har ingått i Mariannes roll, som huvudarvinge, att företräda företaget, och det har aldrig känts som en skugga för mig.

Tog du mer hand om barnen och skötte mer av markservicen hemma när barnen var små? Var du en jämställd man under barnens uppväxt?
– Nej, det var jag inte. Det är ju en förändring, som sker kontinuerligt. Vi 40-talister deltog i markservicen mer än föregående generation, men mindre än de som kom efter oss.

Hur lever man ett bra liv efter ett långt yrkesliv? Hur håller man igång som pensionär?
– Vi har inga problem att hålla igång. Vi äger egna fastigheter och gården vi har i Sörmland kräver sitt engagemang. Åtta barnbarn tar också en del av tiden.

Berätta något om dig som andra inte vet? En oväntad förmåga. Använder du den någon gång?
– Har faktiskt sjungit i kör på 70-talet, en manskör som hette Bellmanskören.

Hur ser en perfekt dag ut för dig?
– Det är när jag har en helt oplanerad dag framför mig.

Vilka råd skulle du vilja ge en 18-åring idag som funderar över yrkeslivet?
– Det viktigaste är vad du själv är intresserad av att göra. Tänk också efter om du ser förutsättningar att utvecklas inom den branschen, och tror att det är lika roligt och intressant om tjugo år. Känner du efter en tid att du valt fel, så tveka inte att prova på något annat.

Tack, Ristjan!

Hör hur tre erfarna herrar, däribland Ristjan, berätta hur de byggde tillsammans med Einar förr och vilka råd de har för framtida konstruktörer i filmen här:

 

Fråga oss