Nyheter / 2023 / “Du är inte en i mängden här, utan en del av ett större team som bryr sig om varandra”— fredagsporträttet med Adam Myhrsköld
2023-01-13

“Du är inte en i mängden här, utan en del av ett större team som bryr sig om varandra”— fredagsporträttet med Adam Myhrsköld

Snickaren Adam Myhrsköld har trivts på Einar Mattsson sedan första dagen. Med stort engagemang tar han sig an arbetsuppgifterna och med ett särskilt intresse för arbetsmiljöfrågorna. Han har stort intresse för matlagning och teknik. Här är han, vår just nu föräldralediga hantverkare:

Adam Myhrsköld snickare einar mattsson.JPGFoto: Erika Norell

Hur började din resa på Einar Mattsson?
– Mitt första projekt här är ett nyproduktionsprojekt, Elddonet, i det nya området Täby Park där vi bygger 155 lägenheter och fem radhus. Jag fick en superbra introduktion där jag fick träffa byggbolagets vd och flera andra medarbetare. Med det fina omhändertagandet från början kände jag snabbt att ”här kommer jag trivas”. Och mycket riktigt, det stämde.

Vad fick dig att vilja bli hantverkare?
– Jag blev rekommenderad av en SYO i skolan att prova byggbranschen. Först provade jag på målaryrket och upptäckte att det var kul att jobba med kroppen. Sedan gled jag in som snickarlärling och fastnade snabbt för skapandet i det. Det är roligt att kunna åka runt i Stockholm och peka på ställen där jag varit med och byggt. Byggnader som kommer att stå där minst 50 år till.

Vad drömde du om att bli vuxen när du var barn?
– Det typiska, att bli brandman eller pilot, är vad jag minns.

Bör jag ha fallenhet för att gilla problemlösning för att kunna bli hantverkare?
– Att ha fallenhet för problemlösning är absolut en fördel. Det är viktigare att ha en öppen inställning till lärande. Då blir du också bättre på problemlösning.

Vilken är din favoritarbetsuppgift?
– Mitt favoritmoment är montering av stommen. Det är kul att jobba med trästomme, för då ser du resultatet snabbt och hur konstruktionen börjar ta form av ett hem. Sen är trä ett favoritmaterial att jobba med. Det är också ett material som börjar komma tillbaka mer i byggbranschen där alltmer av betongen byts ut till KL-trä, alltså en tjock tvärlimmad vägg som påminner om en stor plywood. Det finns också lösningar i trä med utfackningsväggar, d v s ej bärande väggar av stål, och även helt solida trästommar.

Vad är du mest stolt över just nu?
– Jag är stolt i min roll som skyddsombud. Att jag får det fina och viktiga förtroendet att få företräda mina kollegor i arbetsmiljörelaterade frågor.

Vad har du för roll om tio år?
– Det är svårt att säga. Vad som helst kan hända och jag är väldigt öppen för det mesta. Förhoppningsvis något med arbetsmiljö och att jag är kvar på Einar Mattsson.

Vad är det som gör Einar Mattsson så bra som arbetsgivare?
– Här blir du sedd och hörd om du är konstruktiv. Du är inte en i mängden här, utan en del av ett större team som bryr sig om varandra. Har jag något förbättringsförslag eller några funderingar, så är det något som jag kan lyfta och diskutera i både mindre och större grupper. Det är högt i tak, det finns resurser och mycket kompetens i alla led.

Vad är bästa med att jobba på EM?
– Alla kollegor. Jag gillar också ledarskapet, åt vilket håll vi är på väg. Det känns som att det händer mycket just nu i branschen. Här uppskattas det och förväntas att vi är med och påverkar, särskilt kring saker som påverkar våra processer, eftersom vi kan dem bäst.

– Einar Mattsson är ett stort bolag, men har trots det korta beslutsvägar och du lär känna folk i koncernens olika bolag snabbt. Det finns en hjälpsam och vänlig inställning till varandra oavsett avdelning, som en EM-familj. Det är en mysig firma med en väldigt familjär kultur.

Vilken är din bästa egenskap?
– Bra fråga! Det är svårt att säga den absolut bästa. Jag tror att min omgivning skulle göra en bättre bedömning av det än jag. Det är inte svårt för mig att erkänna om jag har fel eller har gjort fel. Det är viktigt att ta lärdom av sina misstag för att veta vad som inte blev rätt för att göra bättre nästa gång.

Vem ser du upp till yrkesmässigt här?
– Jag ser upp till många. Helheten som skapas bland kollegorna, vi jobbar på bra som team. Det är tydligt att vi vill hjälpas åt att jobba tillsammans mot samma mål. Att ha en bra slutfinish i vårt projekt. Det är tydligt att det finns ett stort engagemang i det vi gör. Det märks inte minst på alla bra samtal jag haft med platschefen Åke Strömgren och projektchef Lars Thorén.

Vem är den bästa chef du haft hittills? 
– Det har varit flera bra under mitt yrkesliv. Den som dyker upp först i huvudet är Alexandra Jansson hos min gamla arbetsgivare. Hon var lyhörd, tydlig, bra på att leda, kompetent och framförallt pålitlig. Henne stortrivdes jag att jobba med.

Hur bygger man tillit, personligen och i ett team?
– Då respekterar vi varandras olikheter, är öppna och ödmjuka, lär oss av varandra och ger varandra positiv feedback. Vi ger varandra förtroende att klara av uppgifter som vi står inför utan att detaljstyra, och ger utrymme för varandras kreativitet.

Hur ser en ledig favoritdag ut?
– Då tänker jag mig en massa badande en solig, molnfri och varm sommardag, ätandes god mat med familjen ute på landstället i Sörmland.

Berätta något vi inte vet om dig.
– Jag har ett stort intresse för teknik och mat. Det tillagas alltifrån smash-burgare till det italienska köket hemma. Det går i perioder när jag försöker lära mig nya saker. Jag föredrar alltid spännande streetfood framför en köttbit. Just nu blir mycket värmande grytor som passar bra när det är så kyligt ute. 

Idag pratar alla hållbarhet. Vad skulle du vilja ge för tips från din vardag?
– Tänk globalt, agera lokalt. Byt ut en kött-middag mot kyckling eller grönsaker. Promenera till ICA istället för att ta bilen. Kolla Blocket innan du handlar en ny pryl. Stirra dig inte blind på bäst-före-datum, utan smaka och lukta på matvarorna. De håller längre än vad man tror.  

Fråga oss