Nyheter / 2021 / Gott om rum för skaparlust i Vårberg
2021-08-24

Gott om rum för skaparlust i Vårberg

I Einar Mattssons nyrenoverade fastigheter i Vårberg sjuder det av liv och skaparlust i flera lokaler. Här finns en daglig verksamhet sedan sommaren 2020. Tillsammans har arbetstagarna och personalen på kort tid skapat en härlig, inkluderande atmosfär som tillför liv, närvaro och trygghet även för de boende i kvarteren.

Kaffekopp och bulle på fiket "Skafferiet" i den dagliga verksamheten i Vårberg
När det omfattande ROT-projektet i Ängsholmsgränd drog igång 2017 var det inga småskaliga åtgärder som väntade. Tvärtom. Husen byggdes av byggmästaren Einar Mattsson på 1960-talet och även normalt slitage sätter sina spår. Hög tid för stambyte och en rad underhållsåtgärder med andra ord. Kök och badrum renoverades, balkonger likaså och lägenheter och lokaler renoverades för gamla och nya hyresgäster. Vindarna tilläggsisolerades och FTX-ventilation med värmeåtervinning installerades – allt i syfte att öka komforten för hyresgästerna och förbättra energieffektiviteten. Även tryggheten ägnades stor omsorg. Alla lägenheter fick säkerhetsdörrar och nyckelfria, digitala passersystem infördes i portarna. Under 2019 gick ROT-projektet i mål och Ängsholmsgränd hade förvandlats till fräscha moderna kvarter i charmig 60-talskostym.

“Området ska bli en oas”

Ängsholmsgränd är ett område med elva hus som omger fem gårdar. Även gårdarna totalrenoverades och uppdaterades för att skapa ökad trivsel och trygghet för de boende i området. ”Gårdarna har fått nya bänkar, boulebanor, nya lekplatser, mer funktionella entréer, nya rabatter, ja allting är omgjort”, berättar Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson. ”Vi tänker att området ska bli en liten oas i Vårberg – en miljö som bidrar till socialt värdeskapande i aktiv mening. Gårdarna ska vara attraktiva att nyttja, livet ska vara inkluderande, känslan för hyresgästen ska vara att ’det är mitt område, mitt kvarter’ – Ängsholmsgränd ska vara en levande plats”.

Två behov behövde lösas

Förvaltarna på Einar Mattsson arbetar strategiskt med långsiktiga lösningar. I det här fallet visade det sig att lösningen fanns nära, eftersom stadsdelsförvaltningen behövde lokaler. Kirsi Niskali är enhetschef för en så kallad daglig verksamhet, LSS, som stadsdelsnämnden i Skärholmen driver i syfte att stödja individer med funktionsnedsättning. ”Vi bedrev daglig verksamhet i Skärholmen, men lokalerna var inte längre ändamålsenliga och dessutom i behov av renovering. Jag började leta efter alternativ och fick nys om Einar Mattsson. Snart föll alla bitarna på plats. Vi skrev kontrakt på fem lokaler den 1 maj och flyttade in redan under sommaren”, säger Kirsi Niskali stolt.

Vill växa och utvecklas

Namnet på verksamheten, ”AlliHop dagliga verksamheter” är ingen tillfällighet. En daglig verksamhet anpassar sysselsättningen utifrån arbetstagarnas förmågor och önskemål och därför behöver man dela upp sig i så kallade yrkesgrupper. En del behöver träna på sociala kontakter, andra vill lära sig hantverk eller annan skapande verksamhet. I skrivande stund har verksamheten cirka 30 arbetstagare och 18 medarbetare och Kirsi vill utöka. ”Nu har vi fått plats för att starta nya verksamheter och ta in fler målgrupper, fler arbetstagare med olika former av funktionsnedsättningar. Jag förstod redan vid första besöket i Ängsholmsgränd att volymen i lokalerna var bra, men vi är ju inte experter på lokalanpassningar. Här fick vi god hjälp av Einar Mattsson med att se över behovet av anpassningar av till exempel entréerna med permobilvänliga ramper, breddning av dörrar och motsvarande för utrymningsvägarna. På Ängsholmsgränd har vi alla möjligheter att växa”.

Alla längtar efter ”Skafferiet”

En plan som väntar på att få sjösättas efter pandemin är ”Skafferiet” – en samlingsplats där hyresgästerna som bor på Ängsholmsgränd ska kunna titta in för att handla eller fika. Eller bara umgås. På ”Skafferiet” kommer arbetstagare få möjlighet att prova på många yrkesinriktade färdigheter – till exempel att baka, tillverka saker, ta betalt, slå in paket, koka kaffe, servera och ta hand om besökarna. ”Vi ser så mycket fram emot detta och vi är inte ensamma. Grannarna ler och hälsar och undrar när de kan få komma och fika. Nyligen kom en herre från kvarteret och knackade på. Han var nyfiken på verksamheten och väldigt sugen på kaffe”, skrattar Kirsi.

Ser fram emot aktiviteter ute

Kirsi har varit noga med att informera de kringboende om verksamheten och dess syfte. Så här långt har reaktionerna varit enbart positiva och speciellt barn gillar att komma fram och ställa frågor. Nu ser Kirsi fram emot utomhussäsongen. ”Vi stortrivs i lokalerna och miljön. Här kan vi göra aktiviteter även utomhus när våren kommer. Einar Mattsson planerar att ställa ut odlingslådor, vi har fått låna borstar och krattor, så här finns mycket för våra arbetstagare att prova på. Vi får nyttja gungorna och i närheten finns en badplats. Här finns fina promenadvägar och det är betydligt grönare och mindre trafik än vid våra tidigare lokaler”. Kirsi har en löpande dialog och kontakt med fastighetsförvaltaren Leif Eriksson, som även tar med sig besökare ibland. Intresset för verksamheten är påtaglig och Kirsi ser många möjligheter att inkludera omgivningen på olika sätt. ”Det finns fantastiska möjligheter här för människor att ha glädje och nytta av varandra”, säger Kirsi Niskali nöjt.

Tryggheten flyttade in

Flytten till Vårberg och Ängsholmsgränd upplevs mycket positivt av kommunen enligt Kirsi. Att verksamheten är ganska stor och finns på flera adresser medför att många kommer och går, att människor syns och ser varandra. Det skapar trygghet och bidrar till en positiv utveckling i området. ”Hela platsen utstrålar ett lugn och en normalitet. Det är grundstenen i hur man bygger social hållbarhet”, avslutar Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson.

Detta är en artikel ur vår Årsberättelse- och hållbarhetsredovisning. Läs fler artiklar här.

Fråga oss